White wash technieken

De verschillende white wash technieken

White wash of whitewash is een techniek om houten meubelstukken, vloeren of accessoires een gebleekte uitstraling te geven. Behandel je een houten vloer bijvoorbeeld met deze techniek, dan krijg je een ietwat gebleekte vloer die er net wat authentieker uit ziet dan een standaard houten vloer. Andere producten die je kunt behandelen door middel van de white wash techniek, betreffen houten tafels, stoelen, kasten en dienbladen. Als het maar van hout gemaakt is, kun je het pimpen door gebruik te maken van een white wash product.

Er zijn diverse manieren om een houten meubelstuk, vloer of accessoire een white wash look te geven. Welke white wash technieken er allemaal zijn en wanneer je welke techniek moet kiezen, lees je op deze pagina.

White wash techniek 1: white wash met kalkwas

Kalkwas is een product dat voornamelijk gebruikt wordt om een houtsoort met open nerf te bleken, zoals eikenhout, ruw hout of een zachtere houtsoort als vuren of grenen. Kalkwas werkt niet goed op hardere houtsoorten of houtsoorten met een dichte structuur, simpelweg omdat de was hier niet goed op kan hechten.

White wash techniek 2: white wash met verniswas

Verniswas is een watergedragen vorm van white wash die de voordelen heeft van standaard vernis, maar wel de authentieke uitstraling van was geeft. Verniswas is verkrijgbaar in diverse tinten, maar voor het echte white wash effect maak je altijd gebruik van de lichtste tint verniswas. Verniswas kan gebruikt worden op alle houtsoorten en is duurzaam, watervast, vlekbestendig en bovendien hittebestendig. Omdat deze vorm van white wash op alle soorten hout gebruikt kan worden, is het een zeer populaire white wash techniek.

White wash techniek 3: white wash met krijtverf

Een gemakkelijke methode om een meubelstuk, houten vloer of accessoire te bleken volgens de white wash techniek, is door gebruik te maken van verdunde krijtverf. Krijtverf is niet alleen gemakkelijk aan te brengen waardoor je zo klaar bent met whitewashen, maar kan bovendien gemakkelijk verdund worden. Door de krijtverf te verdunnen, kun je zelf kiezen hoe veel de verf moet dekken. Dit betekent dat je zelf kunt kiezen hoe gebleekt een meubelstuk, vloer of accessoire moet worden, zodat je alle invloed hebt op hoe jouw eindresultaat er precies uit ziet.

White wash techniek 4: white wash met kalkpasta

De laatste white wash methode van de white wash technieken die op deze pagina worden beschreven, is de methode met de kalkpasta. Kalkpasta is een waterverdunbaar product dat gebruikt wordt om onbehandeld of gebeitst hout te kalken. Het werkt een beetje hetzelfde als kalkwas en is dan ook niet geschikt voor hardere houtsoorten of hout met en dichte structuur. Wil je bloedend hout kalken, dan kun je dit beter ook niet doen met kalkpasta. Bloedt het hout en breng je kalkpasta aan, dan is de kans groot dat dit voor vlekken gaat zorgen.

De verschillende white wash technieken: welke methode moet ik kiezen?

Welke white wash techniek je kiest om jouw meubelstuk, vloer of accessoire te bleken, bepaalt voor een groot deel hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Omdat je natuurlijk wil dat het eindresultaat geweldig is, is het belangrijk om jezelf goed in te lezen over de verschillende white wash technieken en de beste techniek te kiezen voor jouw project.

Welke techniek het beste bij jouw project past, is ten eerste afhankelijk van de ondergrond waar de white wash op moet komen. De kleur van de ondergrond bepaalt het eindresultaat (aangezien white wash blijft doorschijnen) en ook zeker de houtsoort die je wil bleken speelt een rol bij het kiezen van de juiste white wash methode. Wil je bijvoorbeeld eikenhout bleken door middel van white wash, dan moet je dit altijd doen met kalkwas. In eikenhout zit namelijk looizuur (tannine) en dit stofje zorgt ervoor dat alleen kalkwas geschikt is voor het bleken van het hout. Hout met veel noesten of een druk patroon, kun je beter met een dekkende techniek van white wash behandelen. Denk hierbij aan een whitewash met verdunde krijtverf, die je zelf naar wens kunt verdunnen of juist lekker dik kunt houden.

Daarnaast is niet alleen de ondergrond van invloed op de white wash methode die je moet kiezen, maar moet je ook kijken naar de toepassing van het product in kwestie. Ga je bijvoorbeeld de vloer, de trap of het tafelblad bleken, dan moet je een methode kiezen met een vlekbestendige afwerking. Kies een methode waarbij je als afwerking een vernis kunt aanbrengen, zodat je geen vlekken op het hout krijgt die je er niet meer af kunt poetsen. Gaat het om een kast, dan is het minder belangrijk dat de white wash vlekbestendig is en is het voornamelijk belangrijk dat de white wash die je gebruikt goed past bij de ondergrond.

Advies nodig? Vraag een Whitewash Specialist om hulp

Vind je het nog steeds lastig om het juiste white wash product te selecteren voor jouw meubelstuk, vloer of accessoires? Koop dan niet zomaar een product, want in dit geval is de kans groot dat je de verkeerde white wash techniek gebruikt voor het bleken van jouw houten product. Wat je beter kunt doen, is even advies vragen aan de Whitewash Specialist over het product dat je moet nemen. Vertel welke houtsoort je wil bleken, welke kleur het hout heeft en wat de toepassing van het product in kwestie is en de specialist kan jou vertellen welke white wash je het beste kunt nemen voor het mooiste resultaat.

Whitewashspecialist.nl KvK: 56352159